Monday 4 July 2011

Sector eigen keuze: Appearance LA7


Dit blok hebben we geen stof meer extra gehad over Appearance zelf. Dit blok kreeg je vooral veel handvaten in de les. Bijna elke les kreeg je of les over wat je meteen in de praktijk moest gaan doen (zoals adviseren en concepting), of kon je vragen stellen over hoe je het allemaal aan moest pakken.
Het blok kreeg daarom ook een heel andere invulling. We hadden erg veel tussenuren en ook facultatieve lesuren en moesten veel zelfstandig werken. Dat vond ik erg prettig omdat ik en Chantal hiermee konden laten zien dat we ook, zonder al te veel begeleiding en met een klein groepje een goede conceptversterking neer konden zetten.
We merkten al gauw dat we wel op een lijn zaten en we hadden samen veel leuke ideeën. Als er een een idee had dan versterkte de ander dat weet door er iets aan toe te voegen.

Zeeman was een ontzettend uitdagende opdrachtgever, want ja, het imago van Zeeman is niet ontzettend knallend naar jongeren toe en om dan de opdracht te krijgen dat we er voor moeten zorgen dat jongeren zich langdurig gaan binden aan Zeeman. Wij hebben gebrainstormd en zijn gaan kijken naar manifestaties van trends en toen kwam al gauw de vending machine naar boven. Omdat we niet bij het eerste de beste zijn blijven hangen denk ik dat we zeker een sterk concept hadden.

Tijdens de fieldtrip bij women inc. heb ik vooral gelet op welke vrouwen erop af kwamen en wat ze droegen (vrouwen van middelbare leeftijd, vaak hoger opgeleid), of ze mee deden met de trends en of het leek of ze zich specialer hadden gekleed voor het event.
De vrouwen droegen vooral nette kleding, soms chique, maar zeker ook modieus. Het zijn hogeropgeleide vrouwen die ambitie hebben en dat ze stralen ze ook uit met hun buitenkant (I-brand dus).

Een gastcollege wat ik dit blok erg leuk vond was dat van Inez Groen, de schrijfster van Generatie Einstein. Omdat ik verschillende doelgroepen interessant vind, maar ook omdat zij vooral inging op onze doelgroep, en dat deed op een interactieve manier. Ze stelde veel vragen aan personen, maar ook aan de hele groep. Zo kregen we een beetje een beeld of we inderdaad hetzelfde zijn als het stereotypebeeld van generatie Einstein.

De ontmoetingen met het werkveld dit blok waren dichterbij dan ooit, omdat ik in één blok alle twee mijn lifestyle factory opdrachten heb afgerond. Dus ik heb zowel contact gehad met opdrachtgevers van Staples en met de opdrachtgever van Women Inc.
Dit was de eerste keer dat het zo spannend was, omdat er nu echt iets van af hing. Normaal moet je natuurlijk altijd netjes zijn en professioneel overkomen, maar nu wilden we ook echt een concept/presentatie neerzetten en kwam er natuurlijk meer bij kijken dan normaal. Ik heb hier veel van geleerd. Ik heb me bewust op een nette manier gekleed (lekker zittend, maar toch netjes, en hakken waardoor ik een rechte houding krijg), en pas mijn taalgebruik natuurlijk bewust aan zodat ik net en professioneel overkom.

Sector Appearance


De komende weken kan ik het woord appearance echt niet meer horen. Dit blok was héél leerzaam maar tegelijkertijd héél erg druk.
Leuke werkcolleges (A.1.) met Simone Ruig, Maud v.d. Wiel en Dorianne Vervoort  als waarin we mensen moesten fotograferen en over dat type een moodboard moesten maken, beelden uitzoeken en analyseren en presenteren over modebeelden uit de jaren 50 tot en met de jaren 90. Dit blok was heel divers want we hebben niet alleen veel over mode geleerd (o.a. de fieldtrip naar Antwerpen) maar ook veel over eventorganisatie, M&O (R.1. en R.2.) en marketing. ‘Van alles wat’ is een goede omschrijving voor dit blok. Daarom was het af en toe even verwarrend omdat alles een beetje door elkaar liep.

Althans, het begon allemaal heel overzichtelijk eigenlijk. Ik met mijn chaotische kop werd projectleider. Nou, laten we dat eens proberen dacht ik, toen wat mensen me naar voren riepen. Ik ben echt iemand die alles op het laatste moment doet als ik iets alleen moet doen en vind het zelf vaak moeilijk om alles op een rijtje te hebben, maar in groepsverband probeer ik hier vaak toch mijn best voor te doen.
Daarom begon ik de eerste bespreking ook met goede moed en was van plan echt mijn best te gaan doen. Ik was enthousiast en heb duidelijk afspraken gemaakt met mijn projectgroep. De opstart is prima gegaan en ik was erg gemotiveerd. Ik had iedereen gemaild met een mooi overzicht van afspraken en taken en vond het fijn ook die duidelijkheid en het overzicht zelf te hebben.

De weken daarna waren ontzettend druk met iedere week wel weer een deadline. De ene keer voor de presentatie van de 10 beste ideeën, toen weer de haalbaarheidsanalyses, een essay en ook nog een concept verzinnen voor de DDD. Gelukkig was de taakverdeling goed verdeeld en wist iedereen iedere keer wel wat zijn taak was, maar omdat er zo veel te doen was, was er vaak wel een stressvolle sfeer. Er was veel te doen en we zaten vaak tot laat op school.

Naarmate het event dichterbij kwam werd het af en toe een beetje een sleur en voelde ik mij niet altijd geroepen iedereen weer bij elkaar te rapen. Als er afspraken gemaakt moesten worden deed ik dat wel, maar als we een beetje bij elkaar aan het hangen waren en halverwege een opdracht waren zakte veel mensen in en doordat het energielevel daalde vond ik het moeilijk om mezelf op te peppen en het voortouw te nemen. 
Dat is de valkuil voor mij,  dat ik vaak gedemotiveerd wordt als de rest ook een beetje aan het inzakken is, terwijl de projectleider juist de rest moet oppeppen, want als ik niet gemotiveerd ben zullen mijn projectleden dat ook niet worden.

Wat voor mij wel een ontzettende fijne ondersteuning vond waren de lessen M&O en eventorganisatie omdat je in deze lessen vaak eerst een stuk theorie kreeg, en hiermee meteen met je projectgroep aan de slag mocht in de les. Zo zat de stof nog fris in je geheugen, kon je het meteen toepassen en nog vragen stellen.
Een ander voordeel was dat een aantal vergadering in het lesrooster ingepland waren. Zo namen we er echt de tijd voor, konden we goede afspraken maken en zo kreeg je ook meteen feedback van Remco over hoe de vergadering verliep.

Mijn visie op kwaliteit van leven is dit leerarrangement niet sterk veranderd maar een ding is me wel heel duidelijk geworden. Be different, be yourself. Dat is een zin die op de shirtjes staat die je kon kopen bij een van de stands op the Appearance Experience.
Tijdens A.1. leerden we veel over verschillende designers. Wat mij opviel is dat zij allemaal totaal niet doorsnee waren en allemaal een heel aparte stijl hadden.
Zelf ben ik ook wel zo maar heb ik soms wel eens het idee dat anderen me raar vinden en dat ik misschien maar beter wat normaler gekleed kan gaan.
Maar als ik naar die designers kijk en naar bijvoorbeeld mensen die statements maken als Lady Gaga en Katy Perry, zij maken/dragen allemaal extravagante kleding en hebben het juist gemaakt omdat zij opvielen!
Ik wil me minder aan gaan trekken van anderen en me niet ongemakkelijk voelen als ik een keer iets bijzonders aan heb of aan wil trekken. Ik moet gewoon dragen wat ik leuk vind, en ik wil hier ook creatiever in worden.
Ik zeur al jaren dat mijn moeder me moet leren naaien, maar binnenkort is het dan echt zo ver. Mijn moeder heeft een nieuwe naaimachine gekocht en ik heb een boekje over hoe je allerlei verschillende moet maken.
Dan kan ik mijn eigen originele kleding maken en als ik beter wordt ook wat bijzonderdere kleding gaan dragen. Het lijkt me leuk om mensen te choqueren met wat ik draag. Dat is immers wat veel stijliconen ook doen en zij zijn niet voor niets stijliconen.
Als ik dus wat meer ‘schijt ga hebben’ aan wat anderen van mij vinden en wat meer aandacht besteden aan assertiviteit en positiviteit.

Oordelen doe ik zelf steeds minder, maar de wereld om mij heen blijft het maar doen. Hopelijk zal dat ook ooit veranderen.

Bij de Appearance-lessen heb ik ook veel geleerd over verschillende designers, hun werkwijze en hun geschiedenis. Er waren een aantal filmpjes, ontzettend interessant omdat we een kijkje achter de schermen hadden bij het maken van een collectie voor een fashionshow.
Ook leerden we veel over de trends tussen de jaren 50 en de jaren 90 en moesten hier een stukje over presenteren. Het is erg grappig dat je ziet dat de stijlen terugkomen. Vaak was er een achterliggende gedachte voor een trend toentertijd maar nu komen deze trends gewoon terug zonder de beweegredenen van vroeger. Het is leuk dat je ook herkent dat deze trends gewoon telkens weer terugkomen, en als je goed kijkt je ze dus ook kunt zien aankomen en voorspellen!
De Fieldtrip in Antwerpen was ontzettend leuk opgezet. Ik heb echt wat geleerd die dag over Antwerpen als modestad en ga er graag nog een keer naar toe.
Het museum vond ik erg mooi, en de expositie van al die prachtige hoeden van Stephen Jones! Ik werd helemaal enthousiast en ik zag heel veel hoeden die kans mochten maken een keer op mijn hoofd te zitten. Van bloemetjes tot veren en zelfs van dode dieren! Sommige hoeden waren simpel maar mooi, anderen extravagant en enorm. Achter ieder hoedje zat een verhaal en dat was erg leuk om aan te horen.
Maar het leukste gedeelte van de dag vond ik toch echt de rondleiding. Ik heb zo veel geleerd over plekken waar bekende ontwerpers hun winkels  en/of ateliers hadden gevestigd. De hot spots en verborgen modeplekjes van Antwerpen leren kennen, leuke tweedehandswinkeltjes gespot en genoten van het Belgische accent.
De gids was ook erg vrolijk en enthousiast over wat ze vertelde waardoor ik het ook extra leuk vond om naar haar te luisteren. (weer dezelfde les; wie enthousiast is, maakt anderen enthousiast J)

 De gastcolleges dit blok waren erg leerzaam omdat er interactie was tussen gast en student. Tijdens het gastcollege van Simone de Waart was het erg interessant over de vele onderzoeken met nieuwe stoffen te horen. Dat ze allerlei nieuwe technieken gebruiken tegenwoordig met veel ongebruikelijke materialen heeft zelfs een link met wetenschap. Wat ik met de interactie bedoel is dat we ook de stoffen mochten voelen en dat vond ik echt heel erg leuk. Het inspireerde mij om ook eens voor wat gewaagdere stoffen te gaan i.p.v. altijd katoen, wol en viscose, en ik wilde hier graag meer van weten.

Het gastcollege van Mariëlle Willems kwam als geroepen! Een dag voor the Appearance Experience kregen we te horen hoe we mensen het beste naar onze stand konden lokken (hospitality/gastvrijheid) Niet door middel van verkooppraatjes, maar door mensen echt persoonlijk aan te spreken.
Dat door middel van open vragen te stellen zodat ze geen nee tegen ons aanbod konden zeggen.
Dit hebben we ook zeker toegepast bij ons event ‘From Outside In’.
Ik vroeg de bijvoorbeeld de mannen: ‘ Ben jij een echte man?’, waar ze natuurlijk geen nee op wilden zeggen. Langzaam aan stroomden steeds meer mannen binnen en omdat ze anderen voor zagen gaan gaven ook zij toe en genoten van een heerlijke behandeling.


Sector Human Movement


Human Movement is een blok geweest waar ik wel nieuwsgierig naar was omdat ik niet wist wat ik kon verwachten. Zou het vooral over sport gaan of heel veel over het menselijk lichaam? Ik had geen idee.

 De lessen HM vond ik wel interessant omdat we meer te weten zijn gekomen over het menselijk lichaam en over fitheid en gezondheid, alhoewel mijn concentratievermogen naar mate de les eindigde minder werd. Daarom vond ik het erg prettig dat we tussendoor wat opdrachtjes deden waaronder lekker een stuk lopen met de stappenteller. Voor mij werkt het erg goed om af en toe iets actiefs te doen tussendoor (vooral buitenlucht doet me goed), want dan kan ik me erna weer beter concentreren op de stof.

De stof over de trends vond ik interessant om te lezen waardoor ik er makkelijk doorheen ging en omdat dit ook fijn was om terug te vertalen naar je beroepsproduct. Maar concepting, pfoe, ik vind het zo moeilijk om me daar op te concentreren, ik vind de stof veel te taai en te weinig beeldend en afwisselend waardoor het voor mij niet lang leuk blijft.
Maar het toepassen ervan in het project vind ik dan wel weer leuk, omdat je snel vooruitgang ziet door de verschillende brainstormtechnieken en de structuur die ieder project weer zit in het naar een concept toewerken (doelgroep analyseren, divergentie, convergentie).
Ik kon mijn creativiteit lekker kwijt in de brainstorm en heb ook de tijdens de eindfase nog de vruchten kunnen plukken van alles wat we hebben gedaan om het concept zo sterk mogelijk te maken en de puntjes echt op de i gezet.
Een hoogtepunt van het uitwerken van het concept vond ik de concepttesting. Ik vond het heel leuk om van de doelgroep te horen wat ze ervan vonden en daar hebben we ook zeker wat aan gehad. Ze kwamen met hele leuke toevoegingen waar we veel inspiratie uit hebben gehaald en ook met goede kritieken waardoor we het concept zo goed mogelijk konden aanpassen aan de conformisten.
Bij een volgend concept ga ik zeker weer goed onderzoek doen naar de doelgroep want het heeft ons echt ontzettend geholpen.

 Na de eerste stressvolle weken heeft de fieldtrip mij zeker weer een positieve vibe gegeven. Ik heb daar lekker actief meegedaan, het was lekker weer en het voelde als een dagje vrij met aandacht voor mezelf, mijn lichaam en het was leuk om weer andere mensen van de opleiding beter te leren kennen.
Ik voelde me (vooral tijdens het frisbeeën) in een flow en doordat het lekker ging gaf me dat een goed gevoel. Daarna ben ik zelfs weer gaan nadenken over me inschrijven bij een teamsport. Sowieso wilde ik al een tijdje weer gaan sporten (hardlopen o.i.d.) maar doordat ik zo vermoeid was van de stress en de sleur kon ik het telkens niet opbrengen. Maar vanaf deze dag voelde ik weer even hoe lekker het was.
Vanaf week 4 ben ik weer begonnen met oefeningen, hardlopen en wandelen en voel ik me nu al een stuk beter. Ik heb (zoals in de stof ook behandeld) echt een gevoel gehad dat het mentaal een effect op me had want ik was meteen veel gemotiveerder en zat echt in een flow wat betreft het afwerken van de taken die ik aan het beroepsproduct had. Ik begon er meteen na school aan en was de laatste 1,5 week vaker voor de deadline al klaar met mijn opdrachten wat me echt een goed gevoel gaf. 

Sector Living


Dit blok vond ik de opdracht echt ontzettend leuk. Sowieso vind ik realiseren een heel leuk domein omdat je dan ook echt alles moet regelen en het ook werkelijkheid laat worden (zoals bij Appearance). Nu moesten we ook alles regelen en is er een kans dat alles wordt gerealiseerd. De beste zou winnen, dus dat gaf me extra motivatie om te knallen en echt een spetterend en haalbaar origineel concept tot stand te brengen.

Ik vond de eerste week van Living echt een hele leuke introductie van het blok. Ik weet evenveel van Living als de gemiddelde Nederlander, dus dat komt niet veel verder dan de Ikea en de Praxis. Daarom vond ik het zo leuk dat we heel langzaam steeds meer te weten kregen, we begonnen bij de basis door middel van de  kick-off en de gastcolleges van Aafje Nijman over tuin en interieur en over het Julius-model. En in het midden van het blok het gastcollege van Chris Collaris over duurzame architectuur, dit heeft zeker mijn blik verruimt.
Zo begonnen we bij de basis (uitleg over living (kick-off), living en het werkveld (gastcollege Aafje Nijman) en de verschillende doelgroepen onder jongeren (gastcollege Julius-model) en zijn we onze kennis gaan uitbreiden tijdens de verdere gastcolleges maar ook tijdens de Fieldtrip.
Eindhoven is mijn stad, ik kom er iedere dag als ik moet reizen en in het weekend ben ik er altijd te vinden. Het was ontzettend leuk om wat meer plekken te leren kennen in Eindhoven en wat meer te leren over de geschiedenis van Eindhoven (vooral Strijp-S).
De rondleiding in het designhuis was heel interessant en de tentoonstelling konden we goed gebruiken als inspiratie voor ons project en als indicatie voor de nieuwste trends (zoals o-led licht). Zo ook de rondleiding door een deel van de Witte Dame, de rondleiding over duurzaamheid om precies te zijn. Allerlei nieuwe technieken en materialen werden daar gebruikt om de duurzaamheid te vergroten. Super interessant en zeker iets om te onthouden voor het toekomstige concept. Door deze dag is mijn kennis over en liefde voor Eindhoven nog groter geworden. Ik hou van die stad, haar techniek en innovatie verrast me iedere keer weer.

Het projectplan schrijven was niet het allerleukste klusje wat er is maar het moet wel gebeuren. Wat wel een voordeel was van de notulen maken en het projectplan schrijven was dat je zelf precies een overzicht hebt wat er gedaan moet worden, wanneer en hoe.
En overzicht is voor mij al heel wat. Met wat aanvullingen van mijn projectleden hebben we het zo compleet mogelijk kunnen maken en moet het voor Wendy Feijen duidelijk zijn.
Aan de lay-out heb ik door het projectplan niet veel kunnen doen. Het projectplan kwam een beetje aan het einde van het project omdat we toen pas heel het concept uitgewerkt hadden waardoor ik die taak helemaal op me moest nemen en de lay-out vooral in Vera’s handen kwam te liggen. Wel heb ik haar advies gegeven en hebben we samen overlegd en het prototype voor de website hebben we wel samen in elkaar gezet. Hierdoor heb ik meer van photoshop geleerd (ook mede door de lessen van Maud) en heb ik het meteen kunnen toepassen in ons project.
De website is een mooie toevoeging aan ons concept en doordat we het in beeld hebben kunnen brengen is het ook meteen duidelijk hoe we het voor ons zien.

Door de sector Living ben ik zeker meer bewust van geworden van hoe belangrijk je omgeving voor je is en hoeveel invloed die op je heeft. Feng Shui (hoe de omgeving geluk kan beïnvloeden) is daar een vorm van, maar in ons concept komt bijvoorbeeld de trend ‘Coloured Mood’ naar voren. Het is heel interessant om te weten dat verschillende kleuren je stemming en energielevel kunnen veranderen. Dat je door verschillende materialen en kleuren je heel anders kan voelen, en dat je in een volle kamer veel slechter slaapt. In je onderbewustzijn maak je alles van je omgeving mee en vertaal je dit naar gedrag. Ik ben zeker van plan dit mee te nemen in het interieur van mijn kamer. De inrichting aan te passen en zelfs de kleuren! Ik heb nu redelijk felle en ‘actieve’ kleuren in mijn kamer en ik slaap vrij slecht, dus misschien heeft het er wel mee te maken.
Verder heb ik mijn kennis over living enorm verbreed, zoals ik eerder al zei wist ik er eigenlijk nog niks over. Nu weet ik heel veel over de geschiedenis, de verschillende trends en waar die uit voort zijn gekomen en wie wat heeft ontworpen.
En de gastcolleges vond ik dit blok interessanter dan ooit, omdat ze direct toe te passen waren in het project. Alles wat ze vertelden konden we makkelijk doorvertalen naar het project. Sowieso het gastcollege over het Julius-model maar ook de grote groep experts op dinsdag 15 februari. Zij kwamen allemaal uit verschillende kanten van het werkveld en hadden ook vrij diverse meningen over trends en over het inrichten van interieurs. Het was interessant om te zien dat sommigen van hen meer naar hun eigen smaak werkten en anderen vooral naar de vraag van de klant keken.

Sector Leisure


De sector Leisure klonk alsof we 5 weken naar de Efteling zouden gaan, veel tv zouden kijken en vooral niet al te veel voor school zouden gaan doen.
Niets was minder waar natuurlijk!

We zijn een aantal opdrachtgevers gaan bezoeken, en hebben daar een presentatie gehad, (Beekse Bergen, Textielmuseum) of een prestatie gehad in de collegezaal (Festival Mundial, Comedy Award, het fietsknooppuntennetwerk).
Ik vond het heel leuk om in de eerste week van Leisure de Feeltrip te doen om zo kennis te maken met de bedrijven en het concept achter het bedrijf. Dit was ontzettend leerzaam omdat je niet altijd bekend bent met het concept achter het bedrijf, en omdat de bedrijven hun zwakke puntjes/aandachtspuntjes met ons wilden delen waardoor wij ons goed konden richten op het versterken van die punten.

De lessen Leisure vond ik erg leuk omdat we in eerste instantie vooral gingen nadenken over onze eigen vrijetijdsindeling en die van onze klasgenoten die overigens allemaal redelijk overeen kwamen. Omdat je bij je eigen doelgroep blijft is de vrijetijdsindeling niet heel gevarieerd, maar kun je je wel heel goed inleven.

Ik vond het heel interessant om te lezen in de beleveniseconomie omdat dit heel erg aansloot op de lessen Leisure die ook erg op ‘experience’ waren gericht. Het is interessant om te lezen dat de belevenis steeds belangrijker word voor de mensen, en dat daardoor ook de vrije tijd van de mensen veranderd.
Ook tijdens de les over de geschiedenis van de vrije tijd kwam er nog meer naar voren hoe ontzettend veel de vrijetijdsindeling is veranderd door de eeuwen heen. Dat mensen vroeger veel werkten en vrije tijd eigenlijk geen term was, en er was nog bijna geen amusement. Het grote verschil tussen toen en nu waarin we veel tv kijken, internetten, gamen en continu bereikbaar zijn met onze mobieltjes met de nieuwste app’s en we eigenlijk alleen maar druk voelen om dit allemaal bij te houden.
Veel klasgenoten vonden het bijwerken van hun profielpagina op bijvoorbeeld hyves of facebook zelfs geen vrije tijd omdat ze zich verplicht voelen dit bij te houden. De stress society kwam hier erg in naar voren, en ik heb het idee dat er tegenwoordig weinig mensen meer echt stil zitten.

Nu ik deze lessen heb gehad kies ik bewuster wat ik doe en ga doen, en ik wil dit in de meeste gevallen nog bewuster gaan doen. Ik ben iemand die graag dingen vooruitschuift en ik ben erg slecht in plannen waardoor ik aan het einde van de periode weinig vrije tijd meer over heb. Echter werk ik wel het beste onder stress, maar natuurlijk is te veel stress ook niet goed!
Ik kies er nu vaker bewust voor naast mijn ouders op de bank te ploffen in plaats van op internet de nieuwste afleveringen van Glee te gaan kijken. Ik vind het belangrijk om in mijn vrije tijd meer aandacht te besteden aan mijn familie en vrienden dan aan internetten of televisie kijken.
Een fijn gesprek geeft mij nog altijd een beter gevoel dan tv kijken of mijn hyvespagina bijwerken. Sociale contacten zijn een must in mijn vrije tijd, en nu ik steeds minder vaak mijn ouders zie door huiswerk en reistijd, en mijn vrienden doordat we op andere scholen zitten, vind ik het des te belangrijk om meer aandacht aan ze te besteden.

Sector Health


Bij de sector health ging niet ineens mijn hartje sneller kloppen toen ik hoorde dat dat onze eerste periode bevatte. ‘Health? Hmmm… ik weet niet hoor.’  Nee, niet wat mij op de eerste plaats een heel erg leuke sector leek. Maar! Daar ben ik zeker op terug gekomen. 
Vooral de eerste week van health verbaasde ik mij er over hoeveel raakvlakken er waren tussen health en QoL. Gezondheid is dus niet alleen gezond eten en sporten. Gezondheid is ook je mentaal/emotioneel goed voelen. En je mentale en emotionele gezondheid word weer enorm beïnvloed door de mensen om je heen (sociale contacten), de mate van succes wat betreft een carrière, je opvoeding etc.
De week van QoL en de eerste week van health hadden dus onverwacht heel veel raakvlakken.
Als iemand nu aan mij vraagt wat kwaliteit van leven is bevat het woord gezondheid al veel meer dan gezonde voeding en beweging voor mij. Ik voel mij gezond als ik mij lekker in mijn vel voel zitten, en dat is niet alleen door middel van voeding en beweging, maar dus ook als ik veel met vriendinnen afspreek, ik een fijne relatie heb met mijn vriend en ouders en als het goed gaat op school. Dit zal voor veel van mijn leeftijdsgenoten nog niet zo zijn. 

Mijn visie op kwaliteit van leven is dus alleen maar versterkt en de kijk er op is nog breder geworden. Ik wil leven voor wat ik belangrijk vind en me minder druk maken over dingen die er toch niet toe doen aan het einde. Dankzij de QoL-week en het verbreden van de definitie van Health heb ik daar een mooi compleet overzicht van en weet ik wat er echt toe doet voor mij, in het leven.

Sector Food


De sector Food heeft voor mij veel kennis opgeleverd. Ook al dacht ik al wel steeds meer na over wat ik voor eten kocht op het gebied van gezondheid en duurzaamheid, dit blok heeft alleen maar bevestigd hoe belangrijk dat wel niet is.
Eten wordt tegenwoordig over het algemeen zo goedkoop mogelijk geproduceerd en er worden allerlei stoffen aan toegevoegd zodat het zo lang mogelijk houdbaar is. Eten is niet meer wat het geweest is, tegenwoordig moet je alles zelf verbouwen en bereiden om zeker te weten dat je het beste van het beste hebt.
Om in de readers te lezen, en in de lessen te horen over wat slechte voeding allemaal wel niet te weeg brengt, van een hoge bloeddruk tot cholesterolverhoging en van obesitas tot zelfs verschillende vormen van kanker. Dit zorgt wel voor het bewust worden van mij als consument en dit een nieuwe waarde voor mij is geworden wat betreft mijn Quality of Life.
Toevallig ging ik afgelopen week met mijn moeder naar de supermarkt en bij alles wat ze in haar handen had kon ik wel wat verzinnen, tot ergernis van haar. Puur natuur blijft in alle opzichten het allerbeste.
Ook tijdens het debat kwamen er nog meer argumenten naar boven over deze kwestie, en ik ben er nu nog meer van overtuigd dat we onze gezondheid, maar ook de gezondheid van de aarde in onze eigen handen hebben.

Uit de gastcolleges van Jord Althuijzen en Rudolph van Veen heb ik ook veel nuttige informatie gekregen, maar dan op het gebied van foodtrends natuurlijk. Ze hadden beide een hele andere kijk op foodtrends waardoor we een heel brede kijk kregen op foodtrends. Wat heel leuk was, was dat we voor deze gastcolleges al trends hadden gezocht met onze projectgroep, en deze vooral bij het gastcollege van Jord Althuijzen ook weer terug kwamen. Dat geeft natuurlijk een goed gevoel, zo’n bevestiging van een expert dat je op de goede weg zit.
Er kwamen heel veel leuke voorbeelden voorbij zodat de trend erg duidelijk werd en het boeiend bleef om er naar te kijken.

 Dit blok ben ik zelf begonnen aan een beetje in de gaten te houden wat ik nu eigenlijk eet. Niet om af te vallen, maar om te kijken wat ik nu eigenlijk allemaal eet en of ik wel in de gaten heb wat er allemaal in zit.
Soms schrik je nog wel eens hoeveel kleur, geur en smaak -stoffen er wel niemand allemaal in bepaalde dingen zitten en hoeveel vet iets wel niet bevat.
Het heeft me een stuk bewuster gemaakt en dat vind ik wel prettig. Ik weet nu meer over voeding en vooral over de dingen die ik zelf regelmatig eet. Ik kijk vaker op de verpakking of zoek op internet wat bepaalde producten bevatten.
Hierin doorslaan is natuurlijk ook niet goed, maar het kan zeker geen kwaad wat meer over je eten te weten.

Sunday 3 July 2011

HQ app

HQ-app.jpg
What it is
There are a few apps out there that are well-designed and help you manage lists, but HQ is a new iPhone app that helps you be more productive.

Developed by the team at Sleeping Giant Apps, HQ’s tagline is “speed, simplicity & style.” Designed to be so easy that you can use it with just your thumb, HQ allows you to create and manage task lists (like groceries, to-dos, checklists, etc.) to more important projects with deadlines and even separate your daily to-do list from other project lists. You can track time and color code your projects to help you better manage and prioritize them. And it’s really, really pretty.



Why it's cool
The urban nomad is online everywhere everytime and is working in the big city. With this app he can plan everything, business and private. It will provide an overview of everything you've planning on doing and it will help you reach your goals. This is a great and complete app for people with busy lives, who sometimes loose overview of their life. And this is also the first app who combines all your plans, your schedule and your tasks.


Download it on iTunes for $2.99  


source: http://thenextweb.com/apps/2011/06/14/hq-is-a-slick-to-do-app-with-a-gorgeous-sci-fi-look/

3D body scanner for the perfect jeans

What it is
A lot of people have the problem that they buy an expensive jeans, but when they come home it doesn't fit that well as it did in the shop. It doesn't fit their body and they will never wear it again.
Soon this will be history, because with the 3D-bodyscanner it will become easy to find the perfect jeans, without having to fit them all in a fitting room, so it will make a great difference of time.

With a laser the scanner scans your body from 16 different angles. The scanner develops hereby an picture of your body shape. Based on that picture the store staff is able to advise you about the jeans in your perfect size and style.   

Why it's cool
It's a well known problem for people to not buy the right jeans over and over again, and the search for the perfect jeans takes mostly a lot of time.
Because the scanner makes it possible to give you personal help and the jeans that fits perfect to your body this will never be a problem anymore.  
This trend manifestation fits with the trend that we all want it personalized, fast and easy. This scan will give you your personal advice and it's also adapting to that we want to buy clothing fast and easy. 


source: http://www.telegraph.co.uk/technology/8549187/3D-scanner-helps-shoppers-find-the-perfect-jeans.html

Supermarket Sarah




_about.jpg
What it is
Supermarket Sarah is a webshop, but not just any webshop. The walls in Sarah's apartment are the shop. 
Sarah's "walls" started in her living room but have now spread into public spaces; galleries, shop fronts, bars, receptions and most recently Sarah curated a 30ft high wall at Selfridges London Concept Store.

Why it's cool
Almost all shops have a webshop nowadays, not very original. But Supermarket Sarah is not a normal webshop, and that's what makes it cool. It's also fun that the wall changes everytime when something is sold.
As a company it is necessary these days to have a out of the box concept and to offer a customer more than just a product. Sarah's products are one with a story and the shop gives customers an experience. 
Supermarket Sarah is therefor a strong concept, that will attract attention from the business world and that will offer opportunities to expand.





source: http://supermarketsarah.com/

Microwave oven slippers

p41795b.jpgWhat it is                                                                                                                                          Warmed microwave oven slippers for ladies tend to be a perfect present which provides comfort during wintertime period. The days are gone whenever you needed to go to sleep with cold feet, because you only have to slip your feet into warmed slippers as well as have the heat soak in via your feet as well as reinvigorate cold feet.  You can opt for slippers with aromatherapy infusions for improved heat, or even warmed slippers with lavender scent. Rose perfumed slippers are wonderful in getting your own troubles away as well as ideal for girls searching for a calming as well as soothing feeling all through winter season.
Why it's cool                                                                                                                                                    Because a lot of women suffer from cold feet this will be the great solution. We can finally sleep again on cold winter nights. Technology is again the solution for our problems and cool women are not afraid of new technological developments. It's funny how things develop so quickly. That the microwave slipper is already for sale with different smells and treatments, so that not only your feet will keep warm but they will also feel like you went to the spa.


source: http://www.aniahs.com/heated-microwavable-slippers-for-women/






I am not a paper cup

What it is
mug-6.png






‘I am not a paper cup, I promise!’ says this mug, but on the surface, it’s hard to believe. However, if you look deeper, you’ll see that this mug, made with two layers of porcelain that keeps your coffee warm and your hands protected from the hot beverage, and a silicone cap that is flexible and reusable, is really quite fantastic. Not only that, but you can also make the difference, environmentally, with all the paper cups, plastic caps, and cup holders you’re going avoid.

Why it's cool
The urban nomad works in the city all the time, and his favorite spots are cafes where they serve the best coffee, like Starbucks. So with this 'paper cup' they can warm coffee all the time but at the same time not pollute environment. Then can carry around this cup at all times and let them fill with coffee in the coffee shops where they work. This is a small thing that can make a big change if more people would use it. This trend manifestation is a result of Sustainabilty but also adapts to the urban nomads.


source: http://design-milk.com/i-am-not-a-paper-cup/

Roulette at the airport

casinodivenezia1.jpg


What it is                                                                      
 This is a campaign of an Italian advertising agency for the promotion of the 'Casino Di Venezia'. They have turned a traditional luggage claim belt into a giant roulette wheel at Venice Marco Polo Airport.
The agency has successfully spotted a real good place for their campaign. A good spot indeed, as people spend about 10 to 15 minutes (sometimes more!) staring at the belt while waiting for their luggages. This way they will pay more attention to it and will wonder why it's their. Therefor it's very important to show a recognizable logo and for instance the website. 
'Casino Di Venezia' is doing this right and that's why their visits increased with 60%.

Why it's cool                                                         
 This is an example of how a company adds an experience to what they're offering to the customer.                                  The Venetian Casino visits increased by 60% since the eye catching ad appeared at the airport, and that's not for nothing.It’s what you get for doing an original ad, with good visibility, a good sense of humor and an experience for the customer.


source: http://www.oddee.com/item_97088.aspx

Catalytic Clothing



What it is
Catalytic Clothing is a fashionably calm technology that aims to tackle air pollution by embedding a substance in the clothing that purifies air when you wear it. 
The purifying effect is established by treating clothes with a photo-catalyst that is able to break down air borne pollutants from industry and motor vehicles. This photo-catalyst can simply be added to your clothing in a normal laundry procedure.
It almost all sounds too good to be true, until you read that a significant reduction in the level of air borne pollutants in a large city such as London will only be achieved if, for every meter of pavement width, 30 people wearing catalytic clothes walked past each minute – unsure if you can still breathe in such a crowded space. Nonetheless we must applaud the symbolic power of the concept. And luckily, the photo-catalyst can also be added to paints, cements and paving stones.


Why it's cool
This is a great breakthrough for sustainable technology because it's so easy to add the photo-catalyst to the normal things in life and it will not be necessary to create a whole new complicated structure. If simple things like clothing and paving stones can make the air cleaner, a whole new world opens up. A fresh healthy environment in the middle of the city. This is something no one ever thought was possible. The air in big cities was generally very dirty, and this is a great solution for it.
It will make cities healthier and by that it will also make the residents healthier in body and mind.




source: http://www.catalytic-clothing.org/

MindMeister

What it is
about1.gif
MindMeister.com brings the concept of mind mapping on the web, using its facilities for real-time collaboration to allow truly global brainstorming sessions. Users can create, manage and share mind maps online and access them anytime, from anywhere. In brainstorming mode, fellow MindMeisters from around the world (or just in different rooms) can simultaneously work on the same mind map and see each other's changes as they happen.

Why it's cool
MindMeister gives people the opportunity to create concepts by mind mapping and brainstorming together, but not having to be on the same place. This is a great way to connect, for big international companies who want to share their ideas.
It will save time but also a lot of burnt gases because businessmen don't have to fly any more when they have a creative meeting, so it's also a eco-friendly solution. This is a trend manifestation of the trend globalization but it seems also adapted to web 2.0, stress society and sustainability.
A great concept which will that brings al lot of positive things with it.

Workout traffic light



What it is
Although there are crosswalks and traffic signal systems, many accidents occur because many pedestrians ignore the signals. By this traffic light the designer Li Ming wants to overcome this problem 
by visually improving the system and add an experience to it. It is a traffic light with movement instructions to make the waiting less boring and more of an investment in your own body and condition.

Why it's cool

Because waiting time is for most people meaningless time, Li Ming wanted to make the waiting time meaningful, it will become fun exercise time. It also contributing to the movement of people because a lot of people don't have the time to exercise, for instance the urban nomad who travels through big cities, he will get his exercise by walking to a cafe a few blocks away, by the short work-out at every traffic light.
Because this concept is just an addition to an existing concept (the traffic light) it is less hard to implement and it is also accessible for a lot of target groups at the same time, because everyone needs to exercise and move, and why not in the time we wait and don't have anything else to do.


source: http://www.designboom.com/weblog/cat/8/view/11342/traffic-light-by-li-ming-hsing-design-for-all-competition-shortlisted-revealed.html

Saturday 2 July 2011

Texts from last night


4610495048_202e977c77.jpg


                                                                      What it is                                                                                                                                                     Texts from last night is a website where people can post portions of conversations via text without duplicating the entire thing. That's not because the entire thing isn't funny, but the funniest texts are those we can all relate to, so without the context of the conversation, they become really funny.    

It's called texts from last night because people have the tendency to press send more easily as the night turns to morning, friends' social habits, disgraced government officials, exes, law school, closing down bars and leaving tabs open. It has all been created because of the common disgust for all the negativity surrounding the 'sexting' phenomenon in the USA.              

Why it's cool                                                                                                                                                  This is another website where you can scroll endlessly when you're bored. Not only the texts are really funny, but also all the theories people have about what exactly happened that night varies from the most amazing ideas. This is just another example of fun on the web and can be compared with F*ck my life.

You can order t-shirts with the texts on it and you can share the texts with all your friends via facebook and twitter.



source: http://textsfromlastnight.com/

Friday 1 July 2011

Facebook on the street


 
What it is                                                                                                                                                                This is the login screen of facebook projected in the show window of the Men at Work in Eindhoven. A keyboard is coming out of the window so you can log in. When you're logged in you can like the facebook page of Men at work, so it is a publicity stunt really, but it's original. 
Why it's cool                                                                                                                                            It's cool to see how more and more shops are using social media to get to their target group, and this is a special way to do it. Because it was outside the shop it was available for everyone, and who isn't curious? So all ages and target groups are noticing this, and this will help Men at work get more publicity and attention.
The more likes the more consumers will get Men at work news on their facebook page. A smart way to inform the people about man at work and with that getting more customers.